de eerste paar weken
Door: Talitha Hunnik
Blijf op de hoogte en volg Talitha
20 Februari 2012 | Guatemala, Quetzaltenango
De eerste twee weken in Xela zitten er al weer ruimschoots op, de tijd gaat snel! Woensdag ben ik alweer een maand weg van huis. Gek zeg. De tijd vliegt hier echt. Even zien, wanneer plaatste ik mijn laatste verslag en wat heb ik in de tussentijd allemaal gezien... Het is maar goed dat ik een reisdagboek bij hou, anders haalde ik nu al alles door de war.
Goed, na de eerste drie dagen in Xela raakte ik al aardig gewend aan het leven hier. Behalve dan misschien aan mijn gastgezin, aangezien ik voor een tweede keer ben buitengesloten, het is maar goed dat ik hier hele toffe vrienden heb bij wie ik kan slapen. Dat is echt niet cool, als je 's nachts voor een dichte deur staat. Communiceren met m'n abuela gaat ook nogal lastig, niet omdat mijn Spaans zo ontiegelijk slecht is - eerder omdat ze behoorlijk seniel en doof is... Wel een hele lieve vrouw hoor, net als de kok Christina. Ik zal eerdaags even wat foto's maken van mijn huis hier en dat posten, dat is misschien wel leuk.
Vorige week zaterdag ben ik, na het skypen met de hele familie voor m'n vaders verjaardag, met een groepje naar een voetbalwedstrijd van 'Club Xelaju M.C.' tegen 'Club Suchiteqepuez' (en jullie dachten dat Quetzaltenango een lastige naam was? haha). Dat was echt een hele ervaring! De supporters maakten continu muziek en zongen liederen, maar totaal niet vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Eredivisie. Hier werd aan het begin van de wedstrijd namelijk een rookbom gegooid en vuurwerk afgestoken (dat is normaal) - waardoor we de eerste paar minuten van de wedstrijd niet konden zien. De bewaking was een beetje raar, je mocht namelijk wel vuurwerk afsteken maar geen flesjes water mee naar binnen nemen, die flesjes werden in een zak leeggegoten zodat je een soort van vissenkom vasthad... En bier werd geserveerd in literbekers haha, echt heel komisch. Helaas werd het gelijkspel, maar het was alsnog heel tof om mee te maken! Volgende keer ga ik misschien wel weer, voor het geld hoef ik het niet te laten.
De dag na de wedstrijd heb ik een heerlijk lui dagje gehad, samen met een groepje ben ik namelijk naar 'Las Fuentes Georginas' gegaan, dat zijn hier warmwaterbronnen. Echt super relaxed! In een bad kon je een ei koken, dat was wel iets te veel van het goeie... Die maandag erop heb ik een 'tour' gelopen van de talenschool, tenminste, die raakten Eveline, Simone en ik gauw kwijt. Het was wel heel leuk om zo even door Xela te slenteren, alweer een rustig dagje (zwaar leven....). Dinsdag was het Valentijn, en heb ik uiteraard even met lieve Thiem geskyped :). Ook kreeg ik vandaag een briefje met de naam van mijn 'secreta amigo' (Valentijn wordt hier heel groots gevierd). De bedoeling hiervan was dat je een cadeautje voor je geheime vriend, die van mij was Ivan, moest kopen. Vrijdag kregen we de cadeautjes, was wel heel leuk! Ik kreeg lekker snoep en een leuke sleutelhanger van Astrid. Die avond zijn we naar een Valentijnsfeestje gegaan en uiteindelijk nog even naar de 'Gay bar', was gezellig.
Woensdag voelde ik me echt beroerd, ik denk toch dat de frijoles (bruine bonen prut) en de tomalitos (plamuur in een blaadje van maïsmeel) niet helemaal goed vallen bij mij... Vrij weinig gedaan dus. 's Avond ben ik lekker kaas gaan eten samen met wat amigos, dat viel dan wel weer goed! Verder ben ik vorige week met Eveline en Simone naar Salcaja gegaan, dat is een dorp in de buurt van Xela met de oudste kerk van heel Midden-Amerika. Helaas was de kerk dicht, maar we hebben een heel leuk privé marimba concert meegemaakt! Dat was heel leuk, vooral ook omdat het Simone haar onderzoeksonderwerp is. We hebben ook fruit alcohol geproefd, een soort jenever. Was heel lekker, en niet eens zo sterk (aangezien alle alcohol in het fruit zat).
Vrijdag gingen we een weekend naar Antigua, en om jullie niet al te veel te vervelen zal ik het even kort samenvatten: het was een leuk weekend voor Gijs zijn verjaardag, het is een hele mooie stad, lekker gegeten (sushi! stir fry! pizza! kortom normaal eten), uitgaan was stom (Jersey Shore Guatemala stijl) - op 1 discotheek na, "the Black Cat Hostel" was leuk, leuke marktjes en winkels, en dan de kers op de taart (ahum): vier van ons zijn beroofd. No worries, ik was het niet, maar ik ben wel enorm geschrokken. Vier andere vrienden zijn namelijk beroofd op weg naar de top van een of andere vulkaan hier in de buurt. Ze wisten dat het risico er was, maar de tourguide had deze tocht al 200 keer gemaakt en was pas 1 keer beroofd... Kortom, gewoon stom ongeluk. Alles weg - geld, camera's, USB sticks. Echt niet best, ik ben me rot geschrokken. Toen we na het weekend Antigua dan ook terug gingen naar Xela, we gingen zondag avond om zeven uur, hebben Simone en ik al onze spullen in de bank verstopt. Gelukkig niks gebeurd. Maar geen zorgen maken hoor mensen, ik denk gewoon goed na en hier in Xela is het veiliger dan in Antigua.
Vandaag heb ik weer vrij weinig gedaan, even bijkomen van het bezoek aan "Antiek Guatemala". Spaanse les gehad, huiswerk gemaakt, kaarten geschreven, in mijn dagboek(en) geschreven en geplakt, muziek geluisterd... Morgen weer zo'n dag, dan even was wegbrengen en naar het postkantoor. Van de week gaan we lekker naar de sauna! Echt enorm vervelend allemaal. Haha. Sorry voor het enorm lange verhaal, ik zal volgende keer wat eerder iets uploaden... Nu ga ik heerlijk slapen, gelukkig in mijn eigen bed ;)
Besos + abrazos,
Talitha (of mijn nieuwe Guatemalteekse naam: Dalytha)
21 Februari 2012 - 19:52
Nanon:
Hoi Talitha, erg leuk om laatst op Peter zijn verjaardag met ons allen met je te skypen! Fijn om nu weer een verslag van je te lezen. Wel spannend allemaal wat je meemaakt! Veel plezier verder en we kijken uit naar je volgende verhaal. Liefs van ons allen. -
21 Februari 2012 - 21:33
Mama:
Hoi Dalytha,
Het is een plezier om je verslagen te lezen, compliment! Je hoeft je echt niet te verontschuldigen voor je lange verhalen, ik lees het met plezier.
Blijf voorzichtig!
Hou van je, mama -
22 Februari 2012 - 15:00
Je Vader:
wat een belevenissen allemaal, en dat helemaal aan de ander kant van de wereld. je schrijft los en leuk, ik hoor het je zeggen. toen je vertelde dat je naar antigua ging ben ik dat gaan opzoeken, want met mijn geografische kennis is dit een eiland achter puerto rico en vormt het met barbados een staat. vroeg me gelijk af van welk geld?
blijkt er ook nog een stukje guatemala antigua te heten.
nou meid dikke xxx peter -
23 Februari 2012 - 20:18
Adinda:
He lief zusje, wat een verhalen weer. Het maakt niet uit hoor, dat het hele verhalen zijn, ik vind het erg leuk om te lezen!! :) dikke knuffel en tot snel! Adinda -
26 Februari 2012 - 10:05
Annet:
Hoi Talitha! Mooi verslag weer van je wel en wee. De tijd vliegt, schrijf je, dat is denk ik een goed teken. Geniet ervan! Ben benieuwd of je dit later gaat missen of dat je liever weer richting Letland zou gaan of weer andere - vreemde - oorden gaat bezoeken.... Ik hoorde dat je onderzoek gaat beginnen; veel succes! Doe je voorzichtig? Zo'n overval lijkt me heel eng. Leuk dat je Valentijn zo uitgebreid gevierd hebt. Wij hebben Carnaval overleefd en weer niet meegedaan, wintersportvakantie idem dito: laat de zon maar komen! Veel groetjes, ook van Roy, Annet -
02 Maart 2012 - 19:38
Talitha :
Hoi allemaal! Bedankt voor jullie leuke reacties!
Ik ben ook benieuwd of ik dit straks als ik thuis ben ga missen, Annet! Misschien wel haha. Maar dan kan ik altijd nog ergens naartoe natuurlijk! Die overval was heel eng inderdaad, gelukkig heb ik het zelf niet meegemaakt... Ik doe zo voorzichtig mogelijk, dat vind ik wel belangrijk! haha fijn dat jullie carnaval & de rest van de winter hebben overleefd, nu mag de lente in Nederland ook wel beginnen! Ik zal de zon meenemen uit Guatemala zodra ik terug kom! Groetjes uit Guatemala, ook voor Roy natuurlijk!