Casa Gringas, Heulga Dolores & de uni - Reisverslag uit Quetzaltenango, Guatemala van Talitha Hunnik - WaarBenJij.nu Casa Gringas, Heulga Dolores & de uni - Reisverslag uit Quetzaltenango, Guatemala van Talitha Hunnik - WaarBenJij.nu

Casa Gringas, Heulga Dolores & de uni

Door: Talitha Hunnik

Blijf op de hoogte en volg Talitha

29 Februari 2012 | Guatemala, Quetzaltenango

Hoi allemaal!

Hier weer een verslag van mij, dat was alweer even terug. Goed, wat is er allemaal sinds Antigua gebeurd... Door de weeks vrij weinig, behalve dat het de laatste week taalles was natuurlijk. En we zijn naar de sauna's geweest hier in de buurt - Las Cumbres. Verwacht vooral geen Zwaluwhoeve. Overal hingen bordjes dat "hygiëne leven was", terwijl diezelfde hygiëne nog wel wat wensen te over liet. Schimmel was er genoeg. Helaas zat een lekkere warme douche er ook niet in, maar voor Guatemalteekse begrippen was het erg mooi. Prima vermaakt een dagje!

De rest van de week was niet echt noemenswaardig. Op donderdagavond zijn we even naar een feestje van Quetzaltrekkers (een non-profit organisatie die hikes organiseert en waarvan de opbrengsten naar de armste school van Xela gaan) geweest, dat was wel gezellig. Zaterdagavond was de "graduacion" op schoolm - we kregen deze avond allemaal ons diploma. Voor het eten vond er een heuse Maya ceremonie plaats, waarbij iedereen een kaarsje (in verschillende kleuren, ik had een geel kaarsje) aan stak en die vervolgens in het midden rondom de fontein moest plaatsen voor een goed leven. Was heel mooi, foto's volgen!

Het was deze avond ook heel leuk dat Kees en Marie-Louise er waren, zij waren er zelfs al vrijdag al. Vrijdagavond hebben we met hun ook even een drankje gedaan in onze 'stamkroeg': "King and Queen". Zaterdagavond gaven Kees en Marie-Louise, dat zijn trouwens de coördinatoren van het Guatemala project en Kees is de begeleider van mijn thesis, een speech op school. Het was namelijk het tienjarig jubileum van de band tussen Celas Maya (de talenschool) en de Universiteit Utrecht. Na de toespraak van Kees en Marie-Louise en nog wat andere activiteiten, werd het eten geserveerd. Simone en ik zagen de bui al hangen: natuurlijk authentiek Guatemalteeks eten... Twee soorten papjes, 'tomalitos' achtig, gevuld met pruimen, kip, en ander ondefinieerbaar vlees. Wij zaten echter naast de eigenaar van de school, dus we hebben zoals het echte antropologen beaamt allebei netjes een van de twee prutjes opgegeten. Daarna werden de diploma's uitgereikt door onze docenten, die van mijn natuurlijk door Miriam. Dat was echt heel leuk, het is ook zo'n schat van een vrouw. Jammer dat ik haar niet langer als docent heb! De avond was natuurlijk niet compleet zonder een dansje in de plaatselijke discotheek "la Rumba", waar de meeste studenten met een deel van de maestro's en wederom weer Marie-Louise naartoe zijn gegaan. Het was heel gezellig, en het werd ook nogal laat..

Zaterdag ging een deel van de Nederlanders op weg naar hun onderzoeklocatie, dat vond ik vreemd en stom. Zondag ging de rest weg, waardoor ik echt alleen nog met drie anderen in Xela verbleef. Toen zat ik er wel doorheen, ik was er even helemaal klaar mee. Maandag begonnen we allemaal officieel met ons onderzoek, maar omdat ik nog les heb, heb ik me daar vooral op gefocused. Gelukkig kan mijn nieuwe lerares, Carmen, me een hoop vertellen over de burgeroorlog en de Maya-identiteit. Deze dag ben ik lekker op tijd naar bed gegaan, maar dat zorgde er niet voor dat ik gisterochtend fris en fruitig wakker werd... Ik slaap hier heel onrustig en ik droom ook heel veel. Goed, dinsdag zag er een beetje hetzelfde uit als maandag, behalve dan dat ik research heb gegaan naar "Huelga Dolores": letterlijk het protest tegen de pijn. Dit protest is een eeuwenoude traditie van de studenten aan de San Carlos identiteit, om te strijden tegen onrecht. Por supuesto - heel belangrijk voor mijn onderzoek!

Gisteravond ben ik samen met de overgebleven Nederlanders van de UU naar "Bajo la Luna" gegaan, een restaurantje met de lekkerste hamburgers van Xela. Daarna weer lekker op tijd, vanochtend werd ik alleen nog beroerder wakker dan gister... Wel een lekker productief dagje gehad: vanochtend ben ik namelijk meteen naar een appartementencomplex hier in de buurt gegaan (waar Eefje, een Nederlandse student, verblijft) en daar heb ik gevraagd of ze een kamer voor mij hebben. Gelukkig kan ik 9 maart al terecht!!! Daar ben ik heel blij mee, hopelijk slaap ik daar beter. En: ZELF KOKEN! Heerlijk. Ik heb het helemaal gehad met dat eten... Goed, vervolgens ben ik huiswerk gaan maken. Daarna had ik mijn les, met Carmen nog even over mijn onderzoek gesproken. Nu blijkt, dat vermoeden had ik al en dat vermoeden hadden Ronaldo en (andere) Eefje ook al bevestigd, dat de participanten die ik al had "Casa Gringas" zijn - gringo hunters. Zij willen dus niet alleen mijn participant zijn om het maar even zo te zeggen... Dus dan houdt het gauw op. Ach, wel een leermoment en eigenlijk ook heel erg grappig haha. Kan mooi in mijn reflectie!

Na mijn les ben ik samen met Michiel naar de universiteit gegaan, op zich al een hele ervaring om in een klein volgepropt kippenbusje te zitten. Voor pap: zeg maar jouw oude H100 maar dan vol met stoelen en zoveel mogelijk mensen erin. De universiteit zelf bestaat uit verschillende gebouwen en toont een beetje een vervallen indruk, en dat is het ook wel. Het is namelijk geen privé universiteit, maar echt een publieke. Nieuwe participanten heb ik niet gevonden, maar ik wou mezelf voornamelijk oriënteren - en dat is goed gelukt. Alleen al de schilderingen en graffiti op de muren waren reuze-interessant, waarin direct werd verwezen naar de herinnering aan de burgeroorlog. Precies in mijn straatje dus! Na de universiteit zijn Michiel en ik naar de Walmart gelopen, echt een stukje Amerika in Guatemala. Een gigantisch shopping center!

Ik heb net mijn avondeten, "cena", op. Jullie zouden eigenlijk moeten horen wat ik nu hoor, het is marimba muziek maar dan uit de steroinstallatie... Er is hier namelijk een feestje aan de gang, er zijn een hoop mensen en alle vrouwen dragen "traje". Vast heel interessant, maar ik ga straks lekker de rest even opzoeken in "Bajo la Luna" waar een klein feestje aan de gang is. Daar zijn ook een hoop van mijn Guatemalteekse, niet Casa Gringa (haha), vrienden dus dat is ook wel heel leuk. Ik wil niet elke avond opgesloten zitten in mijn kamertje! Ik ben blij als ik straks mijn kamer in het appartement heb. Morgen ga ik weer, na mijn les, naar de universiteit. Vrijdagavond ga ik een "Hualga Dolores" meemaken, dat gaat een mooi startpunt zijn van mijn onderzoek! Zaterdag ga ik naar Chichicastenango (Chichi) om Simone en Danse te bezoeken. Even weg uit Xela dus, ook wel een keer leuk.

Abrazo + beso de GuateLINDA (niet MALA, dat betekent namelijk slecht!)

P.S., ze zijn hier nu buiten met zijn allen aan het bidden. Ben nu wel enorm benieuwd wat er aan de hand is, evenals bang om het te vragen en bang om mijn kamer uit te gaan... Wat een flut antropoloog ben ik eigenlijk ook haha. Saludos!

• 01 Maart 2012 - 08:25

Rudolf:

Hoi Talitha, Je raakt al behoorlijk ingeburgerd daar! Dat het soms wat tegenvalt is vervelend maar dat moet kunnen, toch? Wat zijn gringo-hunters? Zoiets wat je in Arfrika hebt voor vrouwen op leeftijd?
    Ga vandaag hardlopen. Sport je daar ook?

Dikke kus Rudolfo

• 01 Maart 2012 - 12:18

Nanon:

Hoi Talitha, leuk weer om dit hele verslag te lezen. Wat een belevenissen allemaal. Ik kijk alweer uit naar je volgende verhaal. Veel succes, plezier en ook sterkte (voor je moeilijke momenten). Liefs van ons allemaal.

• 02 Maart 2012 - 18:44

Tessa:

Lieve Talitha,

Hoe gaat ie met je schat? Wat leuk om dit allemaal te lezen :D zeker heel erg wennen die cultuur daar? Hoop dat je het wel erg naar je zin hebt?!

Lief, heel erg veel succes en plezier daar! En natuurlijk een dikke kus...

Tessje

• 02 Maart 2012 - 18:52

Talitha:

Ja best he Rudolf! Nu nog goede participanten vinden, maar dat komt wel goed. Ja het is wel iets vergelijkbaars als in Afrika inderdaad! Ik sport hier niet, maar ik loop genoeg door de stad. Allemaal heuvels... Eerdaags ook maar een berg beklimmen! Liefss + groetjes!

Dankjewel Nanon! Komt vast helemaal goed :) ik hoorde dat Maddy met Adinda en Remco naar nemo ging, wat leuk! En dan hebben Rik en jij ook weer een lekker vrij avondje haha. Liefs terug!

Lieve Tess!! Ja gaat goed :D inmiddels weer lekker z'n gangetje! Het is inderdaad erg wennen, maar ik heb het wel enorm naar m'n zin. Ik zie een hoop dingen! Hoe gaat het in NL? Veel liefs + dikke kus!!!